14 marraskuuta 2017

Veneen vanerit tarvitsee tukipuut

Hetkinen on taas mennyt muissa hommissa, mutta välillä ehtii tekemään myös venettä. Ihan alussa, kun rungon ostin, ajattelin rakentaa tämän valmiiksi 3-4 vuodessa. Taitaa mennä pitkäksi, kuten nämä veneenrakennuksen aikataulut näyttää menevän. Toisaalta, onhan tässä vielä aikaa rakennella.

Pitkään pyörittelin mielessä mistä materiaalista tehdään tukipuut vanerointia varten. Mielessä oli lehtikuusilauta tai sitten havuvanerista sahatut soirot. Pitkähkön harkinnan jälkeen päädyin havuvaneriin.

Vanerit (havuvaneri 3/3 PEFC 15x1200x2400 suojakäsitelty) sahattiin 50 mm leveiksi soiroiksi, jotka pohjustin valtilla ja päälle Valtti Color. Tuoksu lämpimässä autotallissa oli melkoinen. Kuivatuksen jälkeen soirot oli valmiina.

Tässä kohtaa sain onneksi apuja kaverilta sen verran, että vedettiin värinauhalla merkit runkoon, leikattiin eriste auki soiroja varten. Soirot sovitettiin uriin ja puun läpi poralla reikä, siihen 6 mm kierre ja uppokantainen 6-koloruuvi soiron läpi.

Ura eristeeseen syntyy kätevästi pitkäteräisellä mattoveitsellä ja kaapimella.

Käsitelty vanerisoiro tukirautojen kohdalta kiinni uppokantaisella 6-koloruuvilla

Käytin poraamiseen sähköporakonetta 5 mm terällä, akkukoneessa oli kierretappi (konekierretappi) ja kolmannessa akkukoneessa oli koneessa 6-koloväännin. Soiron saa tietysti myös puupuristimella, mutta kaveri on tässä kohtaa ihan kiva apu. Se sentään juttelee ja neuvoo.

Nyt pitää vielä miettiä vetäisikö tuohon toiset soirot ristiin, jolloin vanerin ja eristeen väliin jää kunnon ilmaväli. Eristettä on sen verran, että sitä joutuu kaapimaan pois 15 mm paksujen soirojen välistä. Millä ruuvilla vanerit on hyvä kiinnittää? Täytyy miettiä tai kuunnella neuvoja.


Ei kommentteja: