16 elokuuta 2017

Veneen eristäminen

Aika monessa laituriparlamentissa on keskusteltu veneen eristämisestä kondenssivettä vastaan. Mielipiteitä on monia ja tapoja eristää vielä enemmän. Tässä on tarjolla yksi tapa eristää. Tämä ei ole edullisin, mutta sanoisinko että ehdottomasti nopein.

Idea tuli itse asiassa toisen veneenrakentajan blogista "Rautapaatti", jossa levyjen liimauksen jälkeen päädyttiin ammattilaisten teollisuusuretaanin ruiskutukseen. Vaikka olen DIY-mies, niin tässä kohtaa realismi iski avokämmenellä korvalle ja sanoi: "Tilaa ammattilainen paikalle".

Edellisenä iltana sain viimeiset suojaukset tehtyä ennen eristystä

Tampereen väliä on tullut ajeltua molemmin päin ja parhaimmillaan viikon aikana kolme kierrosta. Reitin varrella Jyväskylään päin oikealla puolella vilahti usein puhelinnumero, jonka taka asuu Uretaanityö Korhonen. Keskustelun jälkeen saatiin sovittua kaikille sopiva päivä ja tänään puolelta päivin eristäminen aloitettiin. Agregaatti pöhisi kilpaa nurmikonleikkurin kanssa. Ammattilaiset ruiskutteli eristettä ja minä leikkasin nurmikkoa.

Autossa kulkee kaikki tarpeellinen


Valmis eristetty pinta

Koko eristystyö veneeseen oman arvion mukaan kestää noin 2-3 viikkoa ja kun nämä herrat saapui pihaan, niin eristys oli tehty noin kahdessa tunnissa. Kahden tunnin aikana puhallettiin 3.2 m2 teollisuusuretaania pintaan.

Uretaani, heidän kertomana, tulee lämmitettynä kahta erillistä putkea pitkin pistooliin ja pistoolissa aineet yhdistyvät. Reaktion aikana aine lämpenee ja jämähtää parissa sekunnissa pintaan. Aine on umpisoluista eli vähän kuin finfoam. Tarkoittaa sitä, että aine ei ime vettä sisään kuten esimerkiksi rakennusuretaani tekee. Vesillä luulisin tuon olevan aika hyvä juttu ja eriste kestää kävellä saman tien. Liimaamalla tuskin saa yhtä hyvää ilmatiiveyttä ja kondenssivesi ei varmasti ole eristeen ja rungon välissä.

Tässä on vielä linkki aineeseen.



2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Hei!

Eristettiinkö vene myös vesirajan alapuolelta?

lauttamukset kirjoitti...

Vene eristettiin katosta, kyljistä ja takaa niin, että pohjasta jäin näkyviin noin metri kölin molemmin puolin. Takana, johon tulee nukkumatilat, eristetiin myös koko pohja kuten myös keulassa nukkumapaikkojen kohdalta. Ajattelin, että uretaani eristäisi ääntä ja myös kylmää.